مالزی یکی از کشورهای آرام و دارای سیاسی پایداری در جهان است. این کشور یکی از پر جنب و جوش ترین اقتصادهای جنوب آسیا را دارد که میراث دهه های رشد صنعتی و ثبات سیاسی است. مالزی از زمان حکومت ماهاتیر محمد، شاهد یک شکوفایی اقتصادی گسترده بود که در سال ۱۹۸۱ شروع و در اکتبر ۲۰۰۳ با استعفای داوطلبانهاش پایان یافت. پیروزی در انتخابات 2018 سراسری و بازگشت در ۹۲ سالگی برای ماهاتیر محمد به عنوان نخست وزیر مالزی یک بازگشت خوب برای روابط سیاسی و اقتصادی بین کوالالامپور و تهران است. در گفتگوی صورت گرفته با ماهاتیر محمد در خصوص با ایران، ایشان مناسبات تهران و کوالالامپور را خوب توصیف کرده و خواستار توسعه مناسبات دو کشور در تمام زمینهها به ویژه در دوران پسابرجام شد. ما روابط و مناسبات خوبی با ایران داریم و هیچگاه قدمی علیه ایران برنداشتهایم و ایرانیان بسیار زیادی در مالزی زندگی میکنند. ما بجز دوران تحریم که کاری از دستمان برنمیآمد، روابط خوبی با ایران داشتهایم و اکنون که تحریمها برداشته شده است ما به دنبال توسعه روابط و مناسبات تجاری با ایران هستیم. به طور قطع ما میخواهیم تا وارد بازار ایران شویم. ما پیشتر خودروهایمان را به ایران میفروختیم اما به دلیل تحریمها نتوانستیم تجارتی با ایران داشته باشیم و این به ضرر مالزی بود. حالا که تحریمها تمام شده ما دوباره تجارت با ایران را شروع کردهایم و این موضوع برای ما اهمیت زیادی دارد.او با تاکید بر اینکه مالزی کشوری وابسته به تجارت است، گفت: ما همواره تمایل داریم تا بازارهای جدید را شناسایی کرده و در آنها حضور پیدا کنیم. به طور قطع ایران بازار بسیار خوبی است. این کشور جمعیت زیادی دارد و سالانه بیش از یک میلیون خودرو در آن فروخته میشود. بدیهی است که ما میخواهیم تا محصولات زیادی از جمله نفت و مواد غذایی از ایران خریداری کنیم و در عین حال محصولات زیادی داریم که میخواهیم به ایران صادر کنیم. محصولات ما از کیفیت خوبی برخوردار هستند و قیمتهای مناسبی نیز دارند.
ماهاتیر با تکذیب ادعای غربیها مبنی بر تلاش ایران برای ساخت سلاح هستهای گفت: فکر نمیکنم که ایران با توسعه تکنولوژی هستهای به دنبال ساخت تسلیحات هستهای بوده باشد. اگر شما به فکر ساخت تسلیحات هستهای باشید باید به فکر جنگ هستهای نیز باشید و جنگهای هستهای میتوانند کل دنیا از جمله ایران را ویران کنند، بنابراین بهتر است که از دانش هستهای برای مقاصد صلح آمیز استفاده شود.
وی در نکوهش دستیابی به تسلیحات هستهای تصریح کرد: هر کشوری که به دنبال ساخت سلاح هستهای باشد چیزی به دست نخواهد آورد زیرا اگر این کشورها بخواهند از تسلیحات هستهای استفاده کنند آنگاه کشورهای دیگری که مخالف آنها هستند میتوانند به تسلیحات قدرتمندتری دست پیدا کنند. من فکر نمیکنم که داشتن تسلیحات هستهای به هیچ دردی بخورد. تسلیحات هستهای حتی نمیتوانند از کشورها مخافظت کنند و داشتن آنها حتی میتواند باعث ترغیب دیگر کشورها به دشمنی شوند. برخی از کشورها تسلیحات هستهای دارند اما تسلیحاتی که نمیتوانند از آنها استفاده کنند.
این سیاستمدار کهنهکار در خصوص تسلیحات هستهای اسرائیل هم گفت: اسرائیل توسط آمریکا و دیگر کشورهای قدرتمند حمایت میشود و دیگر کشورها نمیتوانند کار زیادی در این خصوص کاری انجام دهند.
ساختار حکومتی و سیاسی مالزی
مالزی، متشکل از دو ناحیه - مالزی شبه جزیره و مالزی شرقی است که توسط 1030 کیلومتر از دریای جنوبی چین جدا شده اند. مالزی یک فدراسیون از 13 ایالت و سه قلمرو فدرال است که اقوام مالزی، چینی، سرخپوستان، ایوان، کادزان و دیگر گروه های قومی در آن زندگی می کنند. این جامعه جمع و جور شامل بسیاری از نژادها و ادیان است که به زبان های مختلف صحبت می کنند و هرکدام به حفظ فرهنگ سنتی مربوطه بدون دخالت دیگر ادیان و حکومت مالزی ادامه می دهد. فضای احترام متقابل و تحمل وجود دارد که از طریق دهه ها صلح و ثبات برای ملت و مهاجران تضمین شده است.
از زمان استقلال در سال 1957، مالایا - همانطور که بعدا شناخته شد - به مالزی تبدیل شده است. اقتصاد آن در حال تبدیل شدن به قطب بزرگی در آسیا است، زیرا این کشور در طول سالها تبدیل به یک مرکز تولید بزرگ، یک بازیکن جهانی انرژی و بخش مالی و همچنین یک الگوی نقش اغلب برای دیگر کشورها ی در حال توسعه است. مالزی همچنان تلاش خود را برای توسعه بیشتر به یک اقتصاد با درآمد بالا، دانش و نوآوری ادامه می دهد.
برای بیش از نیم قرن، مالزی یک سلطنت قانون اساسی فدرال با سیستم چند حزبی و یک دولت پارلمانی انتخاب شده دموکراتیک بوده است. ساختار حکومت اجازه می دهد تا تنوع اقوام و مناطق کشور، سنت های طولانی آن، پلورالیسم معاصر و حس همبستگی آن در نظام سیاسی در نظر گرفته شود. از آنجایی که مالزی به استقلال دست یافت، حفظ تعادل میان گروه های قومی اصلی و دسترسی به ثروت ملی، با تقسیم بندی و سازش بین احزاب سیاسی که حکومت حاکم را تشکیل می دهند، به طور دقیق تعادل دارد.
روابط پایدار میان گروههای قومی یکی از عوامل کلیدی برای ثبات سیاسی و اقتصادی در مالزی است. احساس قدرتمند مالزیایی در بین مردم غالب است. یک زبان مشترک - باهاسا مالزی - با همدیگر مالزی را به یکدیگر متصل می کند، در حالی که زبان انگلیسی به طور گسترده ای صحبت می شود. دولت در طول سالها موفق به اجرای یک سیاست موفق اصلاحات اقتصادی و نقش فعال در توسعه و صنعتی شدن ملت داشته است.
امروز مالزی به عنوان یک نهاد مطمئن و پر جنب و جوش که امن، پایدار و به طور فزاینده ای در خانه و در آرامش با همسایگانش ظاهر می شود، ظهور کرده است.