جذابیت دانشگاههای چینی برای دانشجویان ایرانی
چین همزمان با رشد و شکوفایی اقتصادی به یکی از کشورهای جذاب برای تحصیل دانشجویان خارجی از جمله ایرانی تبدیل شده است و سالانه از سراسر جهان هزاران نفر به شوق تحصیل در دانشگاه های چین راهی این کشور می شوند.
به گزارش ایرنا اگرچه پیشتر کشورهای اروپایی و آمریکا از مقاصد اصلی تحصیل دانشجویان ایرانی بود اما اکنون چین با همان سرعت رشد اقتصادی، در جذب دانشجوی ایرانی نیز پیشتاز است.
طبق تازهترین آمار تا پایان سال ۲۰۱۷، ۵۰۰ هزار دانشجوی خارجی از ۲۰۰ کشور و منطقه جهان در ۹۳۵ دانشگاه چینی تحصیل می کنند که از این تعداد، شمار دانشجویان کشورهای مسیر ‘یک کمربند – یک جاده’ که ایران را هم شامل می شود به ۳۲۰ هزار نفر یعنی معادل ۶۰درصد کل دانشجویان خارجی رسیده است.
بر اساس وزارت علوم چین، دانشجویان کشورهای کره جنوبی، تایلند و پاکستان در جایگاه اول، دوم و سوم ردهبندی تعداد دانشجویان خارجی مقیم چین هستند دانشجویان ایرانی نیز با یک هزار و ۶۰۰ نفر سهم کمی از این آمار دارند.
بر اساس آمار، حدود ۵۰ درصد دانشجویان خارجی، رشته زبان و ادبیات چینی را انتخاب کرده اند رشته ای که در میان جامعه دانشجویان ایرانی مقیم چین هم در اولویت نخست قرار دارد، رشتههای مدیریت، صنعت، هنر و کشاورزی هم در رده های بعدی قرار دارند.
در حال حاضر، وزارت آموزش و پرورش چین با ۴۶ کشور و منطقه جهان از جمله ایران توافقنامه به رسمیت شناختن مدارک علمی متقابل را امضا کرده است.
آمارها نشان می دهد تعداد دانشجویان فوق لیسانس و دکتری خارجی در چین به بیش از ۷۵ هزار نفر رسیده است در سال ۲۰۱۷، ۵۸ هزار و ۶۰۰ دانشجوی خارجی در چین بورس دولتی دریافت کرده اند که این رقم ۱۰ درصد میزان کل دانشجویان خارجی را تشکیل داده است.
سهم دانشجویان ایرانی چه قدر است
آمارها در مورد تعداد دانشجیان ایرانی در چین، چندان دقیق نیست خیلی از دانشجویان ایرانی مقیم چین بدون اطلاع نهادهای مسئول مانند وزارت علوم یا سفارت ایران در چین در حال تحصیل این در کشور بزرگ هستند.
آمار دانشجویان ایرانی در چین پیشتر زیاد نبود و این کشور برای دانشجویان ایرانی ناشناخته بود اما در چند سال گذشته و با افزایش روابط اقتصادی دو کشور، روند تحصیل دانشجویان ایرانی در چین هم افزایش یافت به طوری که اکنون آنها در چندین دانشگاه معتبر این کشور دارای انجمن هستند.
‘حجت یوسف’ رایزن علمی ایران در چین می گوید: در حالی که آمارهای دولت چین بیانگر حضور یک هزار و ۴۰۰ دانشجوی ایرانی در این کشور است بر اساس آمار وزارت علوم ایران، حدود ۸۰۰ دانشجوی ایرانی در چین مشغول تحصیل هستند.
وی افزود: علت این اختلاف آماری به صورت دقیق مشخص نیست قطعا رایزن علمی آمار کامل همه دانشجویان را ندارد و احتمالا برخی از افراد با ویزای دانشجویی وارد چین شده اند اما به کارهای دیگر اشتغال دارند.
حجت افزود: از ۸۰۰ دانشجوی ایرانی در چین حدود ۲۲۰ نفر در دانشگاه های پکن، ۱۵۰ نفر در دانشگاه های شانگهای، ۱۰۰ نفر در دانشگاه های نانجینگ، ۱۰۰ نفر در دانشگاه های ووهان، ۸۰ نفر در دانشگاه های شیان و بقیه هم در سایر شهرها مشغول تحصیل هستند.
وی افزود: حدود ۲۰ نفر از دانشجویان ایرانی در چین از بورس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری استفاده می کنند و حدود ۲۶۰ نفر از آنان نیز توانسته اند بورس دولت چین را بگیرند سایرین نیز از بورس های دیگر چین استفاده می کنند و یا با هزینه شخصی تحصیل می کنند.
زبان و ادبیات چینی، گزینه نخست دانشجویان ایرانی
‘علی مرادی’ دانشجوی رشته زبان و ادبیات چینی به ایرنا می گوید دانشجویان ایرانی حاضر در چین بیشتر تمایل دارند رشته زبان چینی بخوانند.
او می گوید: با توجه به اینکه چین شریک نخست تجاری ایران است و دو کشور مراودات سیاسی و اقتصادی مناسبی با یکدیگر دارند بازار کار خوبی هم برای فارغ التحصیلان زبان چینی وجود دارد.
به گفته وی با توجه به اینکه زبان چینی مانند زبان انگلیسی یک زبان بین المللی نیست و در مدارس ایران هم تدریس نمی شود ۱۰۰ درصد تجار و بازرگانان ایرانی که با چینی ها کار می کنند با زبان چینی آشنایی ندارند لذا این افراد برای پیشبرد کارهای خود در چین از دانشجویان زبان چینی استفاده می کنند.
او گفت: به دلیل فعالیت تجار ایرانی در چین و ضرورت همراهی یک نفر مسلط و یا اشنا به زبان چینی با آنها برخی دانشجویان ایرانی زبان چینی روزانه درامدی در حدود ۳۰۰ دلار دارند و این به مشوقی برای افزایش تعداد دانشجویان زبان چینی تبدیل شده است.
او افزود: دانشجویان رشته زبان چینی در جریان همراهی با تجار و سفر به شهرستان های چین، علاوه بر دستمزد روزانه، تمام هزینه های خود از جمله هزینه های تردد، هتل و غذا را هم از فرد تاجر می گیرند.
فریبا احمدی که رشته لیسانس زبان و ادبیات چینی را خوانده است و اکنون در مقطع فوق لیسانس هم رشته حقوق را دنبال می کند در حوزه تورهای گردشگری فعالیت دارد.
او می گوید هزینه های زندگی و شهریه دانشگاهم را از طریق تور لیدری برای تورهای ایرانی تامین می کنم.
او در مورد اشتیاق دانشجویان ایرانی برای تحصیل در رشته زبان چینی گفت: تحصیل در رشته زبان چینی قبلا نیازی به آزمون یا مدرک خاصی نداشت به همین دلیل با استقبال دانشجویان ایرانی مواجه شده است.
رشته های پزشکی هم جذابیت خود را دارند
برخی از دانشجویان ایرانی هم در رشته هایی مانند پزشکی، دندانپزشکی و علوم آزمایشگاهی که در ایران ظرفیت و رقابتی سخت برای پذیرش دارند تحصیل می کنند.
این دسته تحصیل در این رشته ها را با توجه به بازار کار مناسب، ترجیح می دهند دانشجویان این رشته ها می توانند به دلخواه یکی از زبان های چینی یا انگلیسی را برای تحصیل در این رشته ها انتخاب کنند.
شش دانشگاه چین در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان
روزنامه تایمز چاپ انگلستان اردیبهشت امسال ردهبندی برترین دانشگاه های جهان در سال ۲۰۱۸ را منتشر کرد که در آن ۶ دانشگاه چین در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفتند.
این شش دانشگاه شامل دانشگاههای چینگهوا، دانشگاه پکن، دانشگاه جهجیانگ، دانشگاه فودان، دانشگاه علمی و فناوری چین و دانشگاه راه و ترابری شانگهای هستند.
دانشگاه چینگهوا و دانشگاه پکن به ترتیب در رتبههای ۱۴ و ۱۷ این رده بندی قرار دارند. دانشگاه علمی و فناوری چین در سال جاری برای نخستین بار وارد فهرست صد دانشگاه برتر جهان شد.