نرخ ارز هر روز تغییر می کند، اغلب با مقادیر کم، اما گاهی اوقات به شدت مانند اتفاقی که در 6 ماهه اول سال 1397 در ایران رخ داد. این نوسان ها بر هزینه تحصیل در دانشگاههای خارجی برای دانشجویان تاثیر خواهد داشت. برای بهتر نشان دادن این اثرات، در اینجا یک بررسی سریع در اتفاقاتی که در سایر کشورها برای دانشجویان بین المللی آنها اتفاق افتاده است را در بازه زمانی بین سپتامبر 2015 تا سپتامبر 2018 را بررسی می کنیم.
برزیل: در برزیل اکثر دانشجویان برای تحصیل خود در خارج از برزیل کشور انگلیس و امریکا را مقصد اصلی خود انتخاب می کردند اما در سال 2015 با کاهش ارزش واحد پول برزیل REAL سایر کشورها که هزینه های تحصیل و زندگی نسبتا پائین تری را داشتند مقصد تحصیل برزیلی ها شد. اما با گذشت 3 سال و افزایش ارزش پولی برزیل دوباره دانشجویان توانستند کشورهای گران قیمت از لحاظ تحصیل را انتخاب نمایند. اما نکته جالب آن است که فارغ التحصیلان دوره های 2015 تا 2018 که در کشورهای اروپایی و آسیایی تحصیل کرده بودند، اشاره کرده اند که تجربه تحصیل در این کشور ها از لحاظ کیفی در حد بالایی بوده و نیز توانسته موقعیت های شغلی زیادی را برای آنها بعد از تحصیل فراهم نماید که شاید در بازارهای امریکا و انگلیس به این راحتی نمی توانستند در آن وارد شوند.
روسیه: در سالهای 2015 تا 2017 روبل روسیه نیز دچار افت نسبتا بالایی در مقایسته با دلار شد. در روسیه نیز تعداد دانشجویان متقاضی تحصیل در کشورهایی مثل امریکا، انگلیس و استرالیا به شدت کاهش یافت. گزارش شده در این 2 سال کشورهای آسیایی مقصد اصلی دانشجویان روسی بود. کشور مالزی که تعداد کمی دانشجو را در سالهای قبل از روسیه داشته بود در این سالها رشد بالایی را به خود دید که علت اصلی آن هزینه های بسیار پائین تحصیل و زندگی و همچنین امنیت کشور و در رتبه اصلی اعتبار و کیفیت بالای آموزشی در مالزی گزارش شده است. در سال 2017 با قدرت گرفت روبل در برابر دلار باز هم شاهد تحصیل دانشجویان روسی در مالزی بودیم که نشان از رضایت روسی ها از دانشگاهها و شرایط زندگی در مالزی را داشته است.
ترکیه: ترکیه نیز مانند ایران دچار کاهش شدید ارزش پول خود در سال 2018 بود. طبق گزارش انجمن موسسات اعزام دانشجو ترکیه که اوایل نوامبر 2018 چاپ شد، اعلام شده دانشجویان ترکی دیگر توان و علاقه تحصیل در کشورهای امریکا، انگلیس و استرالیا را ندارند و برای تحصیل کشورهایی چون بلغارستان، آذربایجان، مالزی و اوکراین را هدف اصلی خود قرار داده اند. تعداد دانشجویان خارجی ترکیه تقریبا 45000 نفر در سال می باشد که انتخاب این تعداد بالا از دانشجویان آمار مناسبی از هدف آنها در تحصیل برای ما ایرانی ها نیز می باشد.
با توجه به شرایط به وجود آمده برای ریال ایران ، شاید کشورهای ارزان قیمت که تشابهات فرهنگی نیز با ایران دارند می تواند مقصدی مناسب برای تحصیل ایرانیان باشد که مالزی یکی از آنها است. باید گفت 7 فاکتور اصلی برای تصمیم گیری دانشجویان جهت ادامه تحصیل در خارج از کشور وجود دارد که برای مالزی در شرایط کنونی ایران بسیار مناسب است: