بایدها و نبایدهای تصمیم برای گرفتن فوق لیسانس
چنانچه دوست دارید در مقطع فوق لیسانس ادامه تحصیل بدهید حتما می دانید که انتخاب رشته کار چندان آسانی نیست. ممکن است در مقطع لیسانس، در رشته ای تحصیل کرده باشید و حالا که می خواهید ادامه تحصیل بدهید می بینید که علایق و سلایقتان به کلی با دوره ی قبل متفاوت است. تازه، رشته ی تحصیلی تان را هم عوض نکرده باشید، در مورد انتخاب دانشگاه و شهر/کشور مورد نظر برای تحصیل، مسیر شغلی/حرفه ای پس از فراغت از تحصیل و هزینه های دانشگاه مربوطه هم دچار سردرگمی می شوید. برای همین در نظر گرفتیم تا در مقاله ای جداگانه در مورد بایدها و نبایدهای تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع تحصیلات تکمیلی نکاتی را با شما در میان بگذاریم. پس با ما همراه بمانید.
بایدها
ببینید چه می خواهید، و چرا آن را می خواهید
دوست دارید چه چیزی از مدرک فوق لیسانستان نصیبتان شود؟ اول باید مسیر شغلی تان را در نظر داشته باشید: آیا می خواهید شغل خود را عوض کنید، یا برای مسیر شغلی مورد نظرتان به مدرک فوق لیسانس نیاز دارید؟ آیا اخذ مدرک فوق لیسانس در مسیر شغلی، ارتقای درجه و افزایش حقوقتان تاثیر چشمگیری دارد؟ آیا نتایجی که به دست خواهد آمد ارزش این را دارد تا شهریه ی فوق لیسانس را بپردازید؟ و آیا صرفا می خواهید از این طریق مهاجرت کرده و به اقامت دائم کشور مورد نظرتان برسید؟ دوست دارید با دلایل نامکوجه برای ادامه تحصیل در مقطع فوق لیسانس آشنا شوید؟
مورد دیگر این است که تصمیم بگیرید که چه نوع دوره ی فوق لیسانسی می خواهید؟ (دوره ی تحقیقی یا تدریسی) – لازم است بیان کنیم که دوره های تدریسی مانند دوره های لیسانس هستند (ترکیبی از واحدهای اصلی و اختیاری در هر ترم وجود دارند، اساتید آنها را در خلال کلاس هاف سمینارها یا ازمایشگاه ها تدریس می کنند) . اما دوره های تحقیقی استقلال بیشتری در بر دارند و ساعات تدریس اساتید در آنها بسیار کمتر است. بنابراین به محض اینکه در این مورد هدفتان را مشخص کردید بهتر خواهید توانست در مورد دانشگاه ها و دوره های تحصیلی آنها تحقیق کنید.
حتما دوره ی فوق لیسانس را به دلایل مناسب انتخاب کنید
برای نمونه، در حالیکه بسیاری از دانشجویان صرفا زندگی دانشجویی را دوست دارند و از آن لذت میبرند، اما اگر بخواهند از این دوره فقط برای فرار از کار استفاده کنند قطعا فکر خوبی نیست. اگر واقعا نمی دانید که می خواهید چه کاره شوید و در چه مسیری گام بر دارید خوب است یک سال به خود استراحت دهید تا در این مورد به تحقیق بپردازید و به نتیجه برسید و یا مدتی در بخشی که فکر می کنید به آن علاقه دارید مشغول به کار شوید.
در مناسب های دانشگاهی شرکت کنید
مناسبت ها و رویدادهای دانشگاهی بسیار می توانند به شما در تصمیم به تحصیل در مقطع فوق لیسانس و بالاتر در دانشگاه مورد نظرتان کمک کنند. با شرکت در مناسبت های دانشگاهی که به آن علاقه دارید می نوانید پاسخ سوالات خود را در مورد دوره ی تحصیلی، پیش نیازهای ورود به دانشگاه و چگونگی افزایش شانس پذیرش در آن دانشگاه بیابید.
با دانشجویان سابق دانشگاه مورد علاقه تان حرف بزنید
با این کار می توانید در کبهتری نسبت به دوره ی تحصیلی مورد نظر بیابید و ببینید که هزینه ها و مسیر شغلی شان چطور بوده است. اگر هم نتوانستید دانشجویان سابق دانشگاه مورد نظرتن را بیابید، دست به تحقیق و جستجو بزنید تا ببینید که دانشجویان سابق در چه جایگاه های شغلی قرار دارند تا ببینید که با تحصیل در فوق لیسانس به چه پیشرفت شغلی دست یافته اند.
نبایدها
حالا که در مورد بایدهای تحصیل در مقطع فوق لیسانس مطلع شدید، خوب است نبایدهای این راه را هم با هم مرور کنید. شما نباید:
سراسیمه تصمیم بگیرید
بسته به جایی که می خواهید تحصیل کنید، باید بدانید که دوره های فوق لیسانس هم گران هستند و هم وقت زیادی از شما می گیرند. بنابراین اصلا عجله نکنید. همانطور که قبلا گفتیم، خواسته ها و نیازهایتان را اول بررسی و ارزیابی کنید. حتما قبل از انتخاب بک دوره ی درسی یا انتخاب یک دانشگاه اول در مورد آنها تحقیق کنید.
فقط به رنکینگ و رتبه های دانشگاه ها توجه کنید
با اینکه رنکینگ هایی که از دانشگاه ها به عمل می آید می تواند در شناخت معتبرترین دانشگاه ها به طور کلی موثر و مفید باشد، اما نباید اهمیت زیاده از حد به این رنکینگ ها بدهید و از سایر عوامل غافل بمانید. به طور ایده آل باید در مورد دوره ی تحصیلی، مناسبت ها و آداب و ریوم دانشجویان دانشگاه مورد نظر و مکان و سبک زندگی موجود در آن صد در صد اطمینان حاصل کنید.
هزینه ی شهریه ها را از یاد ببرید
عامل مهم دیگری که باید هنگام تصمیم در مورد ادامه تحصیل به آن توجه کنید این است که به جیب و بودجه ی خود نگاه کنید. دوره های تحصیلات تکمیلی پول زیادی می طلبند. بنابراین باید حتما مطمئن شوید که ای ندوره مناسب شماست و بعد دست به سرمایه گذاری در آن بزنید. هنگام انتخاب دوره ی تحصیلی، باید ببینید که قرار است شهریه ی آن را چگونه تامین کنید.
سختی های فوق لیسانس را دست کم بگیرید
حتما شنیده اید که مقاطع فوق لیسانس و دکتری در مقایسه با دوره های لیسانس چالش بر انگیز هستند. اما بسیاری از دانشجویان این چالش ها را سرسری می گیرند و وقتی وارد دوره ها می شوند از فشردگی و سختی انها متعجب می شوند و می بینند که خودشان باید به خودشان انگیزه بدهند و نسبت به قبل مستقل تر تحصیل کنند (چرا که ساعات تماس با استاد در این دوره ها کمتر است). دیگر وقتی برای بازی های ویدئویی و دور دور کردن نیست. باید خود را وقف تحصیل کنید، انگیزه و علاقه تان کم نشود و سخت تلاش کنید. بنابراین حتما مطمئن شوید که این دوره برای شما مناسب باشد.