مهاجرت تحصیلی به کشور آلمان

میتوان به جرات گفت کشور آلمان قوی ترین اقتصاد در میان کشور های اتحادیه اروپا را دارا میباشد و تحصیل در آلمان راهی مطمئن برای ورود به این کشور می باشد. علی رغم رکود اقتصادی که دیگر کشور های اروپا نظیر اسپانیا، فرانسه و یونان را دچار ورشکستگی اقتصادی کرده است، کشور آلمان کماکان به عنوان صحنه اصلی یافتن فرصت های شغلی مناسب در میان کشور های اروپایی محسوب میشود .

دانشگاه های بسیار ممتاز کشور آلمان از یک سو و آینده ی روشن پیش روی دانشجویان دانشگاه های این کشور و مهمتر از همه رایگان بودن تحصیلات در این کشور باعث شده است تا آلمان به عنوان یکی از کشورهای سرآمد دنیا از لحاظ پذیرش دانشجو مطرح گردد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که دانشجویانی که قصد اخذ اقامت دائم آلمان را پس از اتمام دوره تحصیل، دارا می باشند، پروسه بسیار سختی را با توجه به قوانین مهاجرتی آلمان پیش رو دارند.


تحصیلات ابتدایی در کشور آلمان

کودکان از سه سالگی وارد مهد کودک می شوند. آموزش به طور رسمی در کشور آلمان در مدارس از ۶ سالگی شروع می شود دوره ی ابتدایی در مدارس کشور آلمان به مدت ۴ سال می باشد. پس از دوره ی ابتدایی دوره ی جدیدی آغاز می شود که مدت آن ۶ سال می باشد. در پایان این دوره دانش آموزان بعد از۹ سال تحصیلی ( ۴سال ابتدایی + ۵سال بعد از ابتدایی) مدرک Hanp tschulabschluss یا پس از گذراندن ۱۰ سال ( ۴ سال ابتدایی + ۶ سال بعد از ابتدایی) مدرک Real schulabschluss می گیرند. پس از اتمام این دوره دانش آموزان دو راه در پیش روی خود دارند.
راه اول ) مدارس فنی :

پس از انتخاب مدارس فنی هم امکان وارد شدن به بازار کار را دارند و هم انتخاب مدارس عالی فنی کسانی که این دوره را انتخاب می کنند افرادی هستند که وارد شدن به بازار کار برایشان اولویت است نه تحصیلات عالیه. هم چنین بعد از گذراندن این دوره ی فنی وارد مدارس عالی فنی می شوند یعنی مدارس مخصوص که برای این دانش آموزان تعبیه شده.
راه دوم ) ادامه تحصیل در دبیرستان با گرایش های گوناگون :

که پس از اتمام دوره ی دبیرستان وارد دانشگاه ها می شوند. این دوره برای دانش آموزانی است که قصد دارند در رشته های گوناگون تحصیل کرده و تحصیلات عالیه داشته باشند.
تحصیل در مقطع لیسانس کشور آلمان

سیستم آموزشی کشور آلمان به دلیل حساسیت بسیار زیاد دولت آلمان به روی زبان آلمانی طوری طراحی شده است تا تمامی رشته های ارائه شده به زبان آلمانی ارائه شوند.

تحصیل مقطع لیسانس در کشور آلمان ۴ ساله است افرادی که متقاضی ورود به این مقطع هستند می بایستی مدرک دیپلم را داشته باشند تا بتوانند در این دوره شرکت کنند. هم چنین این نکته حائز اهمیت است که دوره ۴ ساله لیسانس به زبان آلمانی تدریس می شود و فرد متقاضی می بایستی مدرک زبان آلمانی B1 یا B2 را داشته باشد. که بهتر است در ایران این مدرک را کسب کرده و بعد به کشور آلمان مهاجرت تحصیلی کند زیرا گذراندن دوره ی کالج زبان آلمانی در کشور آلمان دوره ای است که سفارت را متقاعد و راضی به دادن ویزا جهت تحصیل در آلمان به متقاضی می کند و حتماَ باید پذیرش در یک مقطع تحصیلی را برای رفتن به سفارت ارائه دهید.
حق کار

دانشجویان مقطع کارشناسی کشور آلمان مجوز کار در محدوده ای ۱۰ ساعته بصورت هفتگی دارا می باشند و میانگین حقوق این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی میتواند براحتی هزینه های زندگی و تحصیل در آلمان فرد را در یک سال پوشش دهد.
هزینه های زندگی

همان طور که در مطالب قبلی ذکر شد تحصیل در کشور آلمان به صورت رایگان است و فرد دانشجو فقط باید هزینه های ماهیانه ی زندگی خود را متقبل شود. که دولت آلمان با توجه به این که به دانشجویان در هفته اجازه کار ۱۰ ساعت را داده است. آنها می توانند بابت هر ساعت کار بین ۷ تا ۱۰ یورو را کسب کرده قسمتی از مخارج زندگی خود را پرداخت نمایند. هزینه زندگی در آلمان حداقل ۵۰۰ یورو در ماه می باشد که بیشترین هزینه را مسکن در بردارد. ذکر این مطلب از اهمیت بالایی برخوردار است که هر فرد که قصد ادامه تحصیل در آلمان را داشته باشد قبل از رفتن به آلمان و برای رفتن به سفارت باید نامه ای مبنی بر پشتوانه مالی نشان دهد که مبلغ آن برابر یک سال زندگی در آلمان است.

کسانی که قصد دارند بعد از پایان تحصیل خود در کشور آلمان مشغول به کار تمام وقت شوند می بایستی به زبان آلمانی مسلط بوده و دوره ی تحصیلی خود را به خوبی گذرانده باشند تا بتوانند شغل مناسبی را پیدا کنند و در نتیجه بعد از کسب شغل ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. این نکته را نیز باید ذکر کرد که گرفتن اقامت دائم در کشور آلمان بسیار دشوار است و طولانی و افراد می بایستی مدت زمان زیادی را در کشور آلمان کار کنند تا طول دوره را سپری کرده و اقامت دائم را اخذ کنند و پس از اخذ اقامت دائم پروسه گرفتن پاس آلمانی را بگذرانند.

تحصیل در مقطع فوق لیسانس کشور آلمان

آلمان با داشتن معتبرترین دانشگاه های اروپا، سر آمد کشور های اروپایی در بحث آموزش است و به همین دلیل بسیاری از علاقه مندان به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نظیر دکترا کشور آلمان را برای اتمام دوره فوق لیسانس خود انتخاب می کنند، چرا که ایشان می توانند بصورت کاملا رایگان مدارک تحصیلی خود را از بهترین دانشگاه های اروپا اخذ نموده و شانس خود را جهت اخد بورسیه های تحصیلی در مقطع دکترا افزایش دهند. دوره تحصیلات کارشناسی ارشد در کشور آلمان دو ساله است.
زبان تدریس

دروس دانشگاهی کشور آلمان به دو صورت آلمانی و انگلیسی تدریس می شوند.

متقاضیان به اخذ پذیرش تحصیلی به زبان آلمانی، می بایست مدارک دال بر تسلط به این زبان را ( در سطح B2 ) قبل از ورود به دانشگاه کسب نمایند. گفتنی است کشور آلمان مجوز یادگیری زبان آلمانی را در کشور آلمان به دانشجویان اعطا نمی نماید.

همان طور که در مطالب قبلی ذکر کردیم متقاضیان می توانند در دانشگاه های انگلیسی زبان تحصیل کنند. افرادی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارند می بایستی مدرک IELTS 6-6.5 را به دانشگاه ارائه دهند.

حق کار

دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد کشور آلمان مجوز کار در محدوده ای ۲۰ ساعته بصورت هفتگی دارا می باشند و میانگین حقوق این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی میتواند براحتی هزینه های زندگی و تحصیل در آلمان فرد را در یک سال پوشش دهد.
هزینه های زندگی

همان طور که در مطالب قبلی ذکر شد تحصیل در آلمان به صورت رایگان است و فرد دانشجو فقط باید هزینه های ماهیانه ی زندگی خود را متقبل شود. که دولت آلمان با توجه به این که به دانشجویان در هفته اجازه کار بین ۱۰ تا ۲۰ ساعت را داده است. آنها می توانند بابت هر ساعت کار بین ۱۰ تا ۷ یورو را کسب کرده قسمتی از مخارج زندگی خود را پرداخت نمایند. هزینه زندگی در آلمان حداقل ۵۰۰ یورو در ماه می باشد که بیشترین هزینه را مسکن در بردارد. ذکر این مطلب از اهمیت بالایی برخوردار است که هر فرد که قصد ادامه تحصیل در آلمان را داشته باشد قبل از رفتن به آلمان و برای رفتن به سفارت باید نامه ای مبنی بر پشتوانه مالی نشان دهد که مبلغ آن برابر یک سال زندگی در آلمان است.

کسانی که قصد دارند بعد از پایان تحصیل در آلمان مشغول به کار تمام وقت شوند می بایستی به زبان آلمانی مسلط بوده و دوره ی تحصیلی خود را به خوبی گذرانده باشند تا بتوانند شغل مناسبی را پیدا کنند و در نتیجه بعد از کسب شغل ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. این نکته را نیز باید ذکر کرد که گرفتن اقامت دائم در کشور آلمان بسیار دشوار است و طولانی و افراد می بایستی مدت زمان زیادی را در کشور آلمان کار کنند تا طول دوره را سپری کرده و اقامت دائم را اخذ کنند و پس از اخذ اقامت دائم پروسه گرفتن پاس آلمانی را بگذرانند.




تحصیل در مقطع دکترای کشور آلمان

کشور آلمان همانند سایر کشورهای پیشتاز در بحث تحصیل، به دانش جویان در حال تحصیل در مقطع دکترا، توجه ویژه ای دارد و جهت پرداخت مخارج تحصیل ایشان، شرایط ویژه ای را جهت تسهیل طول دوره ی دکترا در این کشور در این کشور فراهم آورده است.

بصورت کلی تحصیلات در مقطع دکترا در دانشگاه های کشور آلمان به ۲ صورت تحصیل با بورسیه تحصیلی و تحصیل در شرایطی که دانشجو شهریه ی دانشگاه را شخصا پرداخت می کند، صورت می پذیرد.

تحصیل در شرایطی که دانشجو مستلزم به پرداخت هزینه در دانشگاههای کشور آلمان می باشد، همانند اخذ پذیرش در مقطع فوق لیسانس کشور آلمان می باشد ولیکن در این مطلب شرایط لازم جهت اخذ فرصت تحصیل در مقطع دکترا به همراه اخذ بورسیه تحصیلی می پردازیم.

با توجه به این نکته که کشور آلمان برای افرادی که در مقطع دکترا در این کشور مشغول به تحصیل هستند، حقوقی ماهیانه به میزان تقریبا ۲ هزار دلار را مدنظر قرار می دهند، فلذا دانشجویان ایرانی رقابت بسیار سختی را در راستای اخذ بورسیه دکترا در کشور آلمان در پیش دارند.

در جهت اخذ بورسیه ی تحصیل مقطع دکترا در کشور آلمان فرد متقاضی می بایست پارامترهای ذیل را احراز نمائد:

۱)در دست داشتن مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشگاه های معتبر

۲)اخذ مدرک دال بر تسلط کافی و زبان انگلیسی (حداقل آیلتس ۶٫۵)

۳)جلب نظر یک استاد مشاور (supervisor) که تز دکترا فرد را پشتبانی نماید.

۴)داشتن تالیفات از قبیل مقالات بین المللی، کتاب و …

۵)داشتن همه و یا تعدادی از آیتم های ذکر شده، می توان در راستای افزایش شانس فرد در جهت اخذ پذیرش نقش بسزایی ایفا نماید.
زبان تدریس

بسیاری از رشته های مهندسی در مقطع دکترا در کشور آلمان به زبان انگلیسی ارائه میشوند.


حق کار

دانشجویان مقطع دکترا کشور آلمان مجوز کار در محدوده ای ۳۰ ساعته بصورت هفتگی دارا می باشند و میانگین حقوق این افراد حدودا بین ۸ تا۱۰ یورو به ازای هر ساعت می باشد که که مجموع درآمدهای حاصله از کار دانشجویی میتواند براحتی هزینه های زندگی و تحصیل فرد را در یک سال پوشش دهد.
حال این سوال مطرح می گردد که آیا هر کس می تواند در حین تحصیل خود، کار دانشجویی پیدا کند یا خیر ؟

پیدا کردن کار دانشجویی در هر کشوری به پارامترهای متفاوتی نظیر سطح آگاهی فرد از زبان کشورها، تجربه کاری، ویژگی های شخصی فرد، زمان ورود شخص به کشور و چندین عامل دیگر وابسته است.
هزینه های زندگی

هزینه های زندگی درحین تحصیل در آلمان برای دانشجویان به صورت میانگین بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ یورو در ماه می باشد که شامل هزینه های مسکن، غذا، رفت و آمد، بیمه و سایر هزینه هایی است که دانشجو ملزم به پرداخت آن ها در زمان تحصیل و در مقطع دکترا در کشور آلمان می باشد.

مدارک لازم جهت اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان

به طور کلی مدارک لازم برای اخذ پذیرش در دانشگاه های آلمان در مقطع کارشناسی ارشد به شرح ذیل می باشد:

  • ترجمه رسمی مدرک کارشناسی و ریز نمرات این مقطع
  • ترجمه رسمی مدرک دیپلم و ریز نمرات آن
  • ترجمه رسمی مدرک پیش دانشگاهی و ریز نمرات آن
  • پاسپورت متقاضی که باید دارای اعتبار بیش از 6 ماه باشد
  • مدرک زبان آلمانی یا انگلیسی
  • توصیه نامه اساتید مقاطع تحصیلی قبلی
  • پروپوزال و انگیزه نامه

تحصیل رایگان در آلمان در رشته پزشکی

برای تحصیل در رشته پزشکی متقاضی باید دیپلم و پیش دانشگاهی خود را با معدلی حداقل بالاتر از 17 اخذ نماید که معدل هر دو مقطع دارای اهمیت می باشد. به جز آن قبولی کنکور سراسری در دوره های روزانه و یا شبانه آن در یکی از رشته های مرتبط با پزشکی مانند رشته زیست یا شیمی مورد نیاز است. این پذیرش باید در مقطع کارشناسی بوده و قبولی کاردانی قابل قبول نیست. داشتن مدرک زبان آلمانی حداقل B1 یاB2  که توانایی زبانی متقاضی را به اثبات میرساند نیز از مدارکی است که متقاضیان تحصیل در رشته پزشکی در کشور المان باید به آن توجه داشته باشند. با داشتن این مدارک برای فرد پذیرش M-course در کالج گرفته می شود و فرد به مدت یک سال باید در کالج تحصیل نماید. بعد از آن در آزمون رشته پزشکی شرکت خواهد کرد و در صورت کسب حد نصاب لازم و قبولی وارد این رشته خواهد شد.